Een blik op de toekomst, gas of inductie?

Lees hier wat de mogelijkheden zijn!

Een blik op de toekomst, gas of inductie?

Koken met gas dat kent iedereen wel, maar er is al wat jaren een vervanger op de markt de “inductie plaat”. Het verschil tussen koken op gas en koken op inductie is ten eerste de prijs, koken op gas is namelijk iets goedkoper. Inductie kookt op elektriciteit en gas op zichzelf. In deze blog gaan we we de voor- en nadelen van koken op gas en inductie bekijken. Lees in dit artikel meer over het verschil tussen gas en inductie.

Koken met gas

Het grootste gedeelte van Nederland kookt met gas. Dit komt omdat er vaak een gas aansluiting is in huis voor de verwarming. Door dit gas ook te gebruiken voor het koken maakt dit het relatief goedkoop. De kosten van koken op gas zijn gemiddeld 20 euro per jaar per huishouden.

Koken met inductie

Met inductie wordt gekookt op elektriciteit. Inductie wordt als het alternatief gezien voor het koken met gas. Waar inductie om bekend staat is dat het veilig is om mee te koken. Dit komt omdat de kook bodem niet warm wordt, maar alleen het gedeelte waar de pannen op staan. Wanneer een pan van de kookplaat af wordt gehaald, wordt het gedeelte waar de pan op stond ook gelijk kouder. De kosten van koken op inductie liggen iets hoger dan de kosten op gas. De gemiddelde kosten zijn ongeveer 35 euro per jaar per huishouden.

Welke kookplaat is het makkelijkste schoon te houden?

Dit is natuurlijke een belangrijke vraag. Naast het drukke leven wilt u natuurlijk snel en gemakkelijk koken, maar het is ook belangrijk om weinig tijd kwijt te zijn aan het schoonmaken van de kookplaat.

Het schoonmaken van een gasplaat kan soms nog weleens veel tijd kosten. Eerst zullen de pannen dragers verwijderd moeten worden. Omdat het oppervlak van de gasplaat niet effen is, is het moeilijker schoon te maken. Ook omdat er vaak etensresten in hoekjes blijven zitten.

De inductie schoonmaken is een stuk makkelijker. Wacht wel totdat de plaat koud is, want u wilt natuurlijk niet uw hand verbranden tijdens het schoonmaken. Doordat een inductieplaat van glas is gemaakt, hoeft u alleen maar een doekje over heen te vegen en dan is de plaat schoon.

Het echte gevoel van koken

Wat geeft nou het echte gevoel van koken? De meeste mensen vinden dat een gas kookplaat een echt gevoel geeft van koken. Dit komt omdat het koken met gas visueler is. U ziet wanneer de vlam harder of zachter gaat staan, bij inductie kan dit abstract aanvoelen.

Wat brengt de toekomst?

Langzaam aan zal Nederland veroverd worden door de  inductie platen. Dit komt omdat het veiliger is om mee te koken dan met gas. Maar voor mensen die al met gas koken is het vaak een grote stap om over te stappen naar inductie. Dit komt omdat het zetten van een inductieplaat in de keuken veel geld kost. Ook moeten er nieuwe pannen aangeschaft worden en een nieuw pannenset kost veel geld. Ga jij voor koken op gas of inductie?

Betaalmethodes: Betalen met pin Betalen met bankoverschrijving
Totaal 100% tevreden klanten op basis van 81 beoordelingen via Kiyoh.nl